معرفی رشته طراحی گرافیک
واژه شناسی:
طراحی گرافیک به انگلیسی(Graphic Design) ، فرآیند برقراری ارتباط تصویری و انتقال پیام از طریق استفاده از تایپوگرافی، فتوگرافی (عکاسی)، نمادنگاری و تصویرسازی است. طراحان گرافیک نمادها، تصاویر و متن ها را ایجاد و ترکیب می کنند تا بازنمایی تصویری ایده ها و پیام ها را تشکیل دهند. آنها از تایپوگرافی، هنرهای تجسمی و تکنیک های صفحه آرایی برای خلق کومپوزیسیون (ترکیب بندی های تصویری) استفاده می کنند.
گرافیک از ریشه کلمه یونانی گرافیکوس گرفته شده است. بدین معنی که گرافیک، نمایشی بصری روی یک سطح اطلاق میشود. نظیر دیوارها، کاغذها، صفحه نمایش کامپیوتر یا حتی یک سنگ و غیره که در آن نوعی اطلاع رسانی، چهره نگاری یا سرگرمی وجود دارد.
تعریف و مفهوم طراحی گرافیک:
رشته طراحی گرافیک زیرمجموعه ارتباطات بصری و طراحی ارتباطات در نظر گرفته شدهاست، اما گاهی اوقات اصطلاح «طراحی گرافیک» می تواند به خاطر اشتراکات فنی پیچیده، به جای طراحی ارتباطات و ارتباط بصری استفاده شود. طراحان گرافیک از روشهای مختلف در ایجاد و ترکیب کلمات، نمادها و تصاویر به منظور خلق یک نمایش تصویری از ایدهها و پیام استفاده میکنند. طراح گرافیک ممکن است ترکیبی از تایپوگرافی، هنرهای بصری و تکنیکهای صفحه آرایی را برای تولید یک نتیجه نهایی استفاده کند. طراحی گرافیک، اغلب به هر دو فرآیند (طراحی) که توسط آن ارتباط ایجاد شدهاست و محصولات (طرح) که تولید میشوند، اشاره می کند.
به عنوان مثال، بسته بندی محصول ممکن است شامل یک لوگو یا دیگر آثار هنری، متنهای سازمان یافته و عناصر طراحی خالص از جمله عکس ها، اشکال و رنگ باشد که ساختار متحد قطعه را شکل میدهند. ترکیب بندی یکی از مهم ترین ویژگی های طراحی گرافیک است، به ویژه هنگامی که موضوع استفاده از مواد موجود از قبل یا عناصر متنوع مطرح است.
تعریف هنر طراحی گرافیک در طول زمان بنا به انتظاری که از بازخوردهای بصری کارآمد در هر زمان شکل می گیرد، تغییر می کند و نو به نو میشود. در این میان مقتضیات زمان و چالش ها و تغییرات اجتماعی و سیاسی و به تبع آن تغییرات فرهنگی به طور مستقیم باعث ایجاد تعبیر و تعریفی نو ظهور از هنر می شود تا جایی که در عصر حاضر باید پذیرفت که مفاهیم عمیق تر و گستردهتری مانند ارتباط تصویری، خرده مفاهیم دیداری و نشانگان سنتی بصری را در خود هضم میکند و مفهوم ذهن آشنای «طراحی گرافیک» را به نوعی در دل خود مستتر دارد.
در فارسی واژه «طراحی» را در ترجمه «Design» به کار می برند. این ترجمه چنانچه به معنای نقشه کاری باشد، صحیح است؛ ولی اگر طراحی به معنای کشیدن طرحی روی کاغذ، مثل طراحی از روی مدل باشد، ترجمه درستی نیست.
اما طراحی گرافیک، به معنای خلق و سامان دادن یک سلسله عوامل تصویری برای بیان یک مفهوم یا پیام یا اطلاعات در جهت هدفی مشخص و معین است.
“هدف اصلی طراحی گرافیک، انتقال پیام بصورت بصری است”.
شاخه های اصلی و شاخص طراحی گرافیک:
شاخه ها و کاربردهای متداول طراحی گرافیک شامل:
corporate design طراحی هویت سازمانی و شرکت (آرم، طراحی لوگو و مارک تجاری)،
editorial design طراحی صفحات و صفحه آرایی (مجلات، روزنامه ها و کتاب ها)،
environmental graphic طراحی گرافیک محیطی،
advertising تبلیغات،
web design طراحی وب،
communication design طراحی ارتباطات بصری،
product packaging بسته بندی محصول و
signage علائم.
واحد های درسی طراحی گرافیک:
در رشته طراحی گرافیک، دانشجویان واحدهای درسی طراحی، مبانی هنرهای تجسمی، تاریخ هنرایران، کارگاه چاپ دستی، چاپ ماشینی، گرافیک محیطی، خوشنویسی، عکاسی، تاریخ هنرجهان، کارگاه گرافیک، مبانی تصویرسازی، علم مناظر و مرایا، مبانی و کاربرد رایانه، پایه و اصول صفحه آرایی، خط در گرافیک و … را می گذرانند.
مهارت هایی که دانشجویان در رشته طراحی گرافیک فرا می گیرند:
۱- در طی تحصیل در رشته گرافیک هنرجویان عکاسی و مراحل چاپ و ظهور عکس سیاه و سفید را فرا می گیرند.
۲- آشنایی با طراحی و رنگ شناسی از مهارت هایی است که هنرجویان رشته گرافیک کسب می کنند.
۳- طراحی حروف صفحه آرایی، تصویر سازی کتاب کودک از دیگر مهارت هایی که در رشته گرافیک، هنرجویان فرا می گیرند.
۴- طراحی پوستر، آرم، بسته بندی و جعبه سازی
۵- خوشنویسی درحد مبتدی، چاپ دستی
نرم افزار های طراحی گرافیک:
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و استفادههای روزافزون از سیستمهای کامپیوتری، طراحی گرافیک نیز دستخوش این کاربردها بود و امروزه سیستمهای بسیاری در راستای ایجاد بستری امن و سریع برای دسترسی به پروندههای طراحی گرافیک در آتلیه ها طراحی شده است. از جمله پرکاربردترین نرم افزارهای مورد استفاده در این رشته:
ایلاستریتور (adobe illustrator)، فوتوشاپ (adobe photoshop)، ایندیزاین (adobe indesign) میباشند.